Effectsfiles niet compatible met nieuwste software
Voor de scenarioberekeningen zijn verschillende versies van Effects gebruikt. Nu blijkt dat sommige versies niet meer compatible zijn met de nieuwste versie (versie 12). Alle berekeningen worden opnieuw uitgevoerd in de nieuwste versie. Omdat dit veel werk met zich meebrengt, zal dit op korte termijn niet mogelijk zijn. Als u het bestand nodig heeft voor uw te leveren advies, dan kunt u deze alsnog aanvragen. Houd hierbij rekening met een langere reactietijd. Doorgaans is het verschil tussen de verschillende versies van Effects marginaal, waardoor de uitkomsten van de scenario’s bruikbaar blijven.
Overzicht scenariokaarten
De scenariokaarten zijn hieronder te filteren op doelgroep en categorie. Daarnaast staan ze op één overzichtspagina bij elkaar. Bekijk hiervoor de overzichtspagina scenariokaarten externe veiligheid.
Scenariokaarten Externe Veiligheid
Veelgestelde vragen
De veiligheidsregio’s hebben een taak om bij ruimtelijke ontwikkelingen te adviseren over de mogelijke gevaren en gevolgen van een ongeval met gevaarlijke stoffen. Om deze taak goed uit te kunnen voeren is het belangrijk inzicht te hebben in de effecten, gevaren en gevolgen van externe veiligheid scenario’s. Het scenarioboek is ontstaan vanuit de behoefte aan realistische en uniforme externe veiligheid scenario’s. De scenariokaarten bieden inzicht in de mogelijke ongevalscenario’s met gevaarlijke stoffen in relatie tot de ruimtelijke ordening.
Het scenarioboek is primair bedoeld voor adviseurs van de Veiligheidregio’s, maar is ook toegankelijk voor een ieder die van de informatie gebruik van wil maken. De kaarten kunnen een handreiking zijn voor initiatiefnemers van ruimtelijke ontwikkelingen en voor overheden die de gevaren van gevaarlijke stoffen moeten betrekken bij besluitvormingstrajecten.
Het scenarioboek is ontwikkeld door de veiligheidsregio’s in landsdeel Noordwest via het samenwerkingsverband LEV (Laboratorium Externe Veiligheid). Het beheer van het ‘Scenarioboek Externe Veiligheid’ gebeurt door een zelfstandige beheergroep. De beheerorganisatie komt gemiddeld 1 keer per maand bij elkaar voor een werksessie. Hierin worden in samenwerking met TNO de actuele ontwikkelingen, nieuwe inzichten en behoeften besproken en berekend.
Het scenarioboek is een dynamisch product dat continu in ontwikkeling is. Er zullen regelmatig nieuwe scenariokaarten toegevoegd of doorontwikkeld worden. Uit praktische overweging is het scenarioboek daardoor niet vastgesteld. Op deze website treft u de meest actuele versie van de scenariokaarten aan. De in 2017 gepubliceerde hardcopy versie is dan ook een tussentijd ijkpunt geweest en zeker geen vastgesteld eindproduct.
Nee. Het scenarioboek is opgesteld door adviseurs voor adviseurs. Het is echter wenselijk om bij gebruik van de scenariokaarten een bronverwijzing te maken naar deze website zodat men altijd de beschikking kan hebben tot de meest actuele versie van de scenariokaarten.
Nee. De scenariokaarten hebben geen formele status maar kunnen gezien worden als een handreiking bij het uitvoeren van de (wettelijke) adviestaak en het dient tevens als een naslagwerk.
Ja. Via elke scenariokaart kan het Effectsfile worden gedownload. Dit bestand kan met het gratis verkrijgbare TNO effects worden ingezien. Licentiehouders kunnen de parameters aanpassen naar voor hen zo goed mogelijk passende uitgangspunten.
Nee. Het scenarioboek is niet uitputtend. Naar behoefte/nieuwe inzichten zullen er scenariokaarten bijkomen of afvallen.
Wij ontvangen graag uw vragen/opmerkingen. Via het contactformulier kunt u contact met ons opnemen.
Uw vraagt wordt geregistreerd en meegenomen bij de doorontwikkeling van het scenarioboek en website.
Achtergrondinformatie
Wilt u meer weten over de totstandkoming van de scenariokaarten, kijk dan op onze pagina met achtergrondinformatie over het scenarioboek externe veiligheid.
Contact
Heeft u vragen over een van de scenariokaarten? Neem dan contact met ons op!