Status van de kaart: Actueel
Laatste update: 18 juli 2023
Algemene beschrijving
Het gaat hier om het verrichten van activiteiten met genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) met specifieke inperkingsmaatregelen ter bescherming van de gezondheid van de mens en het milieu. De inperkingsmaatregelen zijn uitgewerkt in bijlage 9 van Regeling genetische gemodificeerde organismen milieubeheer 2013.
De risico’s die aan deze activiteit verbonden zijn, hangen allemaal samen met het vrijkomen van GGO’s. Dit kan op de volgende manieren plaatsvinden:
- Mechanisch incident (lekkende omkasting, slechte afzuiging, ondeugdelijke filters);
- Gebrekkige hygiëne (waardoor de GGO’s met personeel naar buiten kunnen “liften”);
- Brand/explosie (waardoor meerdere lines of defence tegelijkertijd falen).
Aandachtspunten
Maatwerk nodig
Deze MBA wijkt af van de overige MBA’s vanwege het feit dat het grootste gevaar niet fysiek waarneembaar is. Daarom is een repressieve inzet nauwelijks effectief;
Nadruk op preventie
Omdat repressief ingrijpen weinig effect zal hebben en de effecten op de omgeving groot kunnen zijn, komt de nadruk bij deze MBA te liggen op het voorkomen van het vrijkomen van GGO’s;
Kennis bij GGD/GHOR
De GGD/GHOR is bij uitstek de partner om te betrekken bij deze MBA. Zeker op landelijk niveau is kennis over GGO’s aanwezig.
Politieke gevoeligheid
De gevaren van een lab met GGO’s zijn minder tastbaar dan die van de meer traditionele industrie. Dit zorgt ervoor dat een lab met GGO’s meer gevoelens van onveiligheid kan oproepen. Het bijtijds betrekken van de gemeente en/of provincie is van belang.
Vanwege het maatwerk wordt deze MBA vooralsnog niet gekoppeld aan een specifiek scenario. Opbouw van expertise kan er in de toekomst voor zorgen dat dit wel gaat gebeuren.