Basis-chemie – Implosie

MBA: Basis-chemie industrie

Deze scenariokaart geeft een ongeval met gevaarlijke stoffen weer. In de kaart vindt u informatie over wat er kan gebeuren en wat u kunt doen om het te voorkomen, beperken en bestrijden. Deze informatie kan gebruikt worden bij advisering over ruimtelijke ontwikkelingen.

Bij het gebruik van de kaart is belangrijk in acht te nemen dat het slechts een voorbeeldscenario is. Het daadwerkelijke verloop van het scenario is altijd afhankelijk van situatie specifieke omstandigheden.

Status van de kaart: Actueel

Laatste update: 6 juli 2023


Algemene beschrijving


In deze MBA kunnen in principe alle beschreven scenario’s voorkomen omdat basis chemische industrie een noemer is waaronder veel bedrijven kunnen vallen.


Implosie


Een implosie is het gevolg van een situatie waarbij de interne druk van een tank of opslagsysteem lager is dan de druk van de omgeving. De oorzaak hiervan kan liggen in het niet goed functioneren van ont-/beluchtingsopeningen. Het gevolg ervan is de aantasting van het insluitsysteem waardoor de opgeslagen stof vrij kan komen. Dit scenario kan voorkomen bij elk soort tank of insluitsysteem, maar de grootste kans van optreden is bij atmosferische opslag. De vrijkomende stoffen zullen dus doorgaans vloeistoffen zijn.


Vergunningsadvies


Een advies met betrekking tot het voorkomen van een implosie zal doorgaans onderdeel zijn van maatregelen die worden opgenomen in het vergunningsadvies (m.b.t. het onderhoud, certificering en keuren van tanks).

Advies met betrekking tot de eventuele gevolgen van een implosie (de scenario’s Tankputbrand, Toxische plas en Toxische wolk) komt overeen met het advies zoals dat voor die scenario’s geldt;



Effecten


De effecten van een implosie zijn tweeledig. De implosie zelf heeft weinig directe invloed op de omgeving en kan hoogstens voor mensen in de directe omgeving gevolgen hebben. Doordat de constructie van de tank/insluitsysteem beschadigd is, kan de inhoud vrijkomen. Dit kan wel grote gevolgen voor de omgeving hebben. De vrijkomende inhoud kan leiden tot:

  • Hittestraling en rookontwikkeling t.g.v. een tankputbrand als de betrokken stof brandbaar is. Zie hiervoor scenario Tankputbrand
  • Een toxische wolk door uitdamping van een toxische plas als de betrokken stof toxisch is. Zie hiervoor scenario Toxische plas of scenario Toxische wolk

Bedrijfsbrandweer


Het scenario Implosie is nauwelijks te bestrijden door een bedrijfsbrandweer. De gevolgen ervan zijn wel te bestrijden door de bedrijfsbrandweer (Tankputbrand, Toxische plas, Toxische wolk). In de desbetreffende scenario’s is dit nader uitgewerkt:


Rekenblad


Een Implosie kan voorkomen worden door goed onderhoud en periodieke keuring van de tank met alle appendages en voorzieningen. Op het moment dat het toch gebeurt en de inhoud van de tank t.g.v. de implosie vrijkomt, is het scenario Implosie niet meer te bestrijden. De gevolgen ervan zijn wel te bestrijden.
Welke aandachtspunten daar zoal een rol bij spelen staat beschreven in de rekenbladen van de gevolgscenario’s:


Modelleringssoftware


Voorbeelden van softwarepakketten zijn:

  • Safeti-NL (DNV-GL);
  • Effects (GEXCON);
  • POOLFIRE6 (Health & Safety Executive – UK);
  • FRED (GEXCON/Shell Global Solutions);
  • ALOHA (Environmental Protection Agency – USA);
  • Diverse CFD software pakketten.

In tegenstelling tot de modellering van scenario’s ten behoeve van Externe Veiligheid (EV), is voor scenario’s ten behoeve van bedrijfsbrandweerscenario’s geen specifiek softwarepakket
voorgeschreven.

Voor het bepalen van de omvang en effecten van de incidentscenario’s dient gebruik te worden gemaakt van speciale modelleringssoftware. In deze softwarepakketten kunnen zowel de omvang van het scenario (bijvoorbeeld plasoppervlakten), als reikwijdtes van risicocontouren worden bepaald.