Nieuw: Scenarioboek Energietransitie

18 januari 2023

De eerste 13 scenariokaarten van het Scenarioboek Energietransitie staan online. De scenariokaarten zijn, samen met de scenarioboeken Externe Veiligheid en Industriële Veiligheid, te vinden op deze website.

Afbeelding met windmolens aan de kust

Adviseurs van veiligheidsregio’s, omgevingsdiensten en gebiedsbeheerders hebben voor de uitvoering van hun taken inzicht nodig in de incidentscenario’s die een bedreiging kunnen zijn voor de omgeving. Met de nieuwe scenariokaarten over de energietransitie kunnen zij efficiënt en consistent adviseren over de veiligheidsaspecten van (infrastructurele) energietransitieprojecten.

Waterstof, methanol, biovergister en LNG

De scenariokaarten die nu gereed zijn, behandelen de onderwerpen: waterstofvuilniswagen, bunkeren van methanol, biovergister en de opslag van LNG. Er volgen nog incidentscenario’s over bijvoorbeeld een thuisbatterij, een elektrisch voertuig in een parkeergarage, de opslag van accu’s en zonnepanelen boven een loods.

Begeleidingsgroep van 7 partijen

NIPV ontwikkelt het Scenarioboek Energietransitie met een bijdrage uit het ontwikkelbudget nieuwe prioriteiten omgevingsveiligheid. De veiligheidsregio’s Kennemerland, Amsterdam-Amstelland, Noord-Holland-Noord, Zaanstreek-Waterland en Rotterdam-Rijnmond, de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en de Port of Amsterdam vormen de begeleidingsgroep van het project. Zij adviseren onder meer over de uit te werken scenario’s en stellen de definitieve scenario’s vast.

Onderhoud en beheer door NIPV

De scenarioboeken Externe Veiligheid, Energietransitie en Industriële Veiligheid worden onderhouden en beheerd door NIPV. Het scenarioboek Industriële Veiligheid is momenteel alleen nog beschikbaar in pdf-formaat. Later dit jaar volgt een webversie.

Scenario’s bekijken?

Ga naar Scenarioboek Energietransitie.

Lees ook

20-02-2023
Effectsfiles omgezet naar versie 12

Effectsfiles omgezet naar versie 12 20 februari 2023

18-01-2023
Nieuw: Scenarioboek Energietransitie

De eerste 13 scenariokaarten van het Scenarioboek Energietransitie staan online.

21-12-2022
Effectsfiles niet compatible met nieuwste software

Voor de scenarioberekeningen zijn verschillende versies van Effects gebruikt. Nu blijkt dat sommige versies niet meer compatible zijn met de nieuwste versie (versie 12).

25-11-2022
Verhuizing! Scenarioboek Externe Veiligheid ondergebracht bij NIPV

Vanwege de regiogrens overschrijdende belangstelling en ontwikkelingen van andere scenarioboeken op het gebied van industriële veiligheid en energietransitie, is besloten het onderhoud en beheer onder te brengen bij het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV)